تقویت هوش هیجانی

 

 

هوش هیجانی چیست؟؟؟

 

به‌صورت خلاصه هوش هیجانی یعنی توانایی تشخیص و مدیریت احساسات خود و واکنش نشان دادن به احساسات دیگران. هوش هیجانی یعنی درک کنید که احساسات چگونه به افکار و اعمال شما شکل می‌دهند، تا بتوانید رفتار خود را بهتر کنترل کنید. اگر آگاهی احساسی بیش‌تری داشته باشید، می‌توانید به درک عمیق‌تری از این‌که چه کسی هستید، دست پیدا کنید. این مسئله به شما کمک می‌کند تا بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنید و روابط قوی‌تری ایجاد کنید. به‌صورت خلاصه می‌توان گفت که با درک بهتر ابعاد هوش هیجانی، می‌توانید ارتباط بهتری با جامعه و اطرافیان برقرار کنید. زمینه‌هایی مانند خودآگاهی، مدیریت خود، انگیزه دادن، درک متقابل، مهارت‌های اجتماعی و همدردی، هرکدام به نحوی به تقویت ابعاد هوش هیجانی کمک می‌کنند. 

اگر به دنبال پیشرفت هستید پس نحوه تقویت هوش هیجانی مهارتی است که باید یاد بگیرید. می‌خواهیم 10 راه تقویت هوش هیجانی که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید را با هم بررسی کنیم.

 

 

۱_ از سبک ارتباط قاطعانه استفاده کنید.

سبک ارتباط قاطعانه یعنی برقراری ارتباط با دیگران به‌طوری که به نظرات آن‌ها احترام بگذارید بدون اینکه اجازه دهید آن‌ها از حقوق، نیازها و مرزهای شخصی شما عبور کنند. این مهارت به شما کمک می‌کند تا بدون ایجاد هیچ گونه درگیری بین فردی یا تنش در بین افراد مختلف صحبت کنید. نکاتی که در این زمینه به شما کمک می‌کند به شرح زیر هستند:

 

۱_درک خوبی از خود و ارزش‌های ذاتی‌تان داشته باشید.

 

۲_هنگام صحبت کردن تماس چشمی مستقیم داشته باشید تا نشان دهید قوی هستید و از انتقاد هیچ‌‌کس نمی‌ترسید.

 

۳_با قدرت و در عین حال کمی معمولی بایستید. از ایستادن سفت یا خمیده خودداری کنید.

 

۴_با صدای محکم صحبت کنید اما آن را بلند نکنید.

 

۵_حالات صورت خود را خنثی نگه دارید و پیام خود را با وضوح بیان کنید.

 

 

۶_اگر به دنبال کتاب برای تقویت و افزایش هوش هیجانی هستید کتاب “هفت عادت مردمان مؤثر” را بخوانید.

 

 

۲_بجای واکنش نشان دادن پاسخ دهید

وقتی تصمیمی را بدون در نظر گرفتن عواقب آن می‌گیرید در واقع در زمان حال واکنش نشان می‌دهید از سوی دیگر وقتی برای یک ثانیه مکث می‌کنید موقعیت را به سرعت تحلیل کرده و آگاهانه عمل می‌کنید. تصمیم گیری‌های تکانشی در درگیری می‌تواند منجر به مشکلات بزرگ‌تری شود بنابراین هر بار که در چنین موقعیتی قرار گرفتید به وضوح فکر کنید و آگاهانه تصمیم بگیرید. چند پیشنهاد برای پاسخگو بودن به جای واکنشی بودن داریم:

 

۱_پاسخگو بودن مهارتی است که با تمرین به دست می‌آید پس با رویارویی منظم با چیزهای کوچک به خود آموزش دهید که پاسخگو باشید.

 

۲_همیشه قبل از هر تصمیمی، هدف کلی خود را در نظر بگیرید.

 

۳_مراقب افکار خود و هر چیزی که در اطرافتان می‌گذرد، باشید.

 

۴_احساسات خود را با حقایق متعادل کنید.

 

۵_از انجام اقدامات فوری خودداری کنید.

 

۳_گوش دادن فعال را یادبگیرید.

 

یکی از راه های تقویت هوش هیجانی “گوش دادن فعال” است. همیشه بدون اینکه چیزی را تفسیر کنید به خوبی گوش دهید تا بفهمید دیگران چه چیزی را می‌خواهند منتقل کنند. افرادی که دارای هوش هیجانی هستند تحت هر شرایطی مطمئن می‌شوند که به دلیل سهل انگاری سوء تفاهمی ایجاد نشود. چند نکته برای گوش دادن فعال:

 

۱_به زبان بدن و حالت چهره فردی که صحبت می‌کند توجه کنید.

 

۲_تماس چشمی را حفظ کنید.

 

۳_مطمئن شوید که هنگام گوش دادن سرتان را تکان می‌دهید یا لبخند می‌زنید تا نشان دهید واقعاً دارید گوش می‌کنید.

 

۴_پس از اتمام صحبت‌های طرف مقابل آنچه را که فهمیده‌اید تکرار کنید؛ این کار کمک می‌کند تا از هرگونه سوء تفاهم جلوگیری کنید. این کار نشان دهنده احترام به شخصی است که با او صحبت می‌کنید.

 

 

 ۴_بانگیزه بمانید.

یکی از بهترین ویژگی‌های افراد با هوش هیجانی این است که با انگیزه باقی می‌مانند و با نگرش مثبت خود به دیگران انگیزه می‌دهند. معمولاً منابع انگیزه آن‌ها شهرت یا پول نیست بلکه آن‌ها مشتاق تحقق اهداف و نیازهای درونی خود هستند. 

 

 

۵_نگرش مثبت را تمرین کنید.

حفظ نگرش مثبت فقط مربوط به خودتان نیست بلکه آگاهی از خلق و خوی دیگران را هم شامل می‌شود.

 

 

۶_خوداگاهی را تمرین کنید.

 

به درک حالات، الگوها، رفتار و دانستن آنچه فکر و احساس می‌کنید “خود آگاهی” می‌گویند. افراد با هوش هیجانی این موارد را به خوبی می‌دانند. آن‌ها خودشان را درک می‌کنند بنابراین می‌دانند که چگونه احساساتشان روی دیگران تأثیر می‌گذارد. چند نکته مهم برای بهبود خودآگاهی:

 

۱_ارزش‌های خود را روشن کنید و بدانید چه چیزی شما را راضی می‌کند و اهدافتان چیست.

آنچه را که در دیگران دوست ندارید، درک کنید زیرابه احتمال زیاد این ویژگی را در خود دارید و دیدن آن آزارتان می‌دهد. هنگامی که آن ویژگی‌ها را شناسایی کردید آن‌ها را تغییر دهید.

 

۲_مدیتیشن را تمرین کنید. مدیتیشن به شما کمک می‌کند تا الگوهای فکری خود را کنترل کنید.

 

 

۷_اتتقاد پذیر باشید.

برای مردم پذیرش انتقاد بدون اینکه حالت تدافعی یا توهین آمیز داشته باشد چالش برانگیز است اما افراد با هوش هیجانی همیشه این کار را انجام می‌دهند. راز آن‌ها این است که “به جای اینکه به موقعیت واکنش نشان دهند پاسخ دهند”. آن‌ها چند لحظه وقت می‌گذارند تا بفهمند یک حرف یا انتقاد از کجا می‌آید و چگونه می‌تواند بر عملکرد آینده آن‌ها تأثیر بگذارد. آن‌ها به این صحبت‌ها با دید بلند مدت نگاه می‌کنند و به دنبال راهی برای حل سازنده آن هستند. برای اینکه دید بهتری نسبت به انتقاد داشته باشید چند توصیه برای شما داریم:

 

۱_از پاسخگویی فوری خودداری کنید. یک ثانیه مکث کنید و چند لحظه به مغز خود فرصت دهید تا موقعیت را پردازش کند.

به خودت یادآوری کن، بازخورد برای بهبود عملکرد شما است.

 

۲_گوش دادن فعال را در تمرین کنید و به دنبال تفسیر چیزها نباشید.

 

۳_اگر حرفی مبهم است درباره آن سؤال بپرسید به‌عنوان مثال مدیرتان می‌گوید گزارش هفته گذشته شما وحشتناک بود پس شما برای وضوح بهتر بپرسید مشکل واقعی کجای کار بود!

 

 

۸_مهارت رهبری را بیاموزید و آن را تمرین کنید.

مهارت‌های رهبری فقط برای رهبران نیست. این مهارت برای هر کسی که مایل به ابتکار عمل، تصمیم گیری عاقلانه و توانایی حل مشکل است، می‌باشد. اغلب افرادی که هوش هیجانی خوبی دارند این ویژگی‌ها را تمرین می‌کنند. چند نکته برای تمرین مهارت رهبری:

 

۱_در بیشتر موقعیت‌ها عواطف غالب خود را به دقت مشخص کنید.

 

۲_مسئولیت رفتار خود با دیگران را بپذیرید.

۳_هیچ بازخوردی را شخصی نگیرید.

۴_بفهمید که در مورد کار، موقعیت‌ها و همکارانتان چه احساسی دارید.

۵_اجتماعی باشید.

۶_از شکایت خودداری کنید.

 

۹_همدلی را تمرین کنید.

 

همدلی زمانی است که احساسات دیگران را درک می‌کنید و از دید آن‌ها مسائل را می‌بینید. افراد با هوش هیجانی شفقت دارند و می‌دانند که همدلی با دیگران نشانه قدرت است نه ضعف. وقتی همدلی می‌کنید در حقیقت با حفظ احترام متقابل، ارتباط با افرادی با عقاید مخالف شما را دارند راحت‌تر می‌کند. توصیه ما به شما این است که:

 

۱_درباره شباهت‌های خودتان با مردم صحبت کنید.

۲_تعصبات خود را بشناسید.

۳_با افرادی که به‌طور طبیعی با آن‌ها ارتباط ندارید صحبت کنید.

۴_عذرخواهی کنید.

 

 

۱۰_مهارت اجتماعی خود را بهبود بخشیدن.

یکی دیگر از ویژگی‌های بزرگ افراد با هوش هیجانی بالا این است که آن‌ها قابل دسترس‌اند. آن‌ها با لبخند نزد شما می‌آیند و به‌طور مؤثر با شما ارتباط برقرار می‌کنند. این رفتار برای برخی از افراد طبیعی است اما عده‌ای آن را چالش برانگیز می‌دانند. اگر جزء گروه دوم هستید برای تمرین و افزایش قدرت یادگیری این مهارت ترفندهای زیر را به کار بگیرید:

 

۱_با دیگران آگاهانه تعامل داشته باشید.

۲_با افراد بیشتری صحبت کنید.

۳_وارد مکالمات جدید شوید حتی اگر انجام آن برایتان دشوار است.

۴_برای ادامه مکالمه، سؤال بپرسید.

به روز باشید تا همیشه چیزی برای گفتن داشته باشید.

اگر به دنبال کتاب تقویت هوش هیجانی هستید “پرورش هوش هیجانی (چگونه می‌توانید زندگی‌تان را به‌طور مثبتی تغییر دهید)” را هم مطالعه کنید.

 

 

سوالات پر تکرار درمورد تقویت و افزایش هوش هیجانی.

بهترین روش تقویت هوش هیجانی چه روشی است؟

بهترین ترفند برای تقویت آن یادگیری نحوه برقراری ارتباط قاطعانه، واکنش نشان دادن به جای پاسخ دادن، یاد گرفتن مهارت گوش دادن فعال، افزایش انگیزه و نگرش مثبت، تمرین خودآگاهی، انتقادپذیری، همدلی، یادگیری مهارت رهبری و بهبود مهارت‌های اجتماعی است.

 

بهترین کتاب برای تقویت هوش هیجانی چه کتابی است؟

پیشنهاد ما به شما کتاب هوش هیجانی (دانیل گولمن) و کتاب هوش هیجانی (دیوید کلارک) است.

 

 

۵
از ۵
۵ مشارکت کننده

جستجو در مقالات

دیگر نوشته‌ها

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید